27.03.2008
Petr Novák, Jan Hrabal, foto Vladimír Škorpík

Robert Kousal okusil extraligu, nyní bojuje o mistrovství světa

PARDUBICE — Je nejmladším hokejistou HC Moeller Pardubice, který v této sezoně nastoupil k extraligovému utkání. Útočníkovi Robertu Kousalovi je sedmnáct let a pět měsíců a už si může do svého hokejového curriculum vitae dopsat „O2 extraliga ledního hokeje“. Stalo se tak v utkání 4. kola skupiny o 11.–14. místa ve Zlíně. „Nebylo to nic lehkého, musel jsem si na to zvyknout. Během pár střídání to bylo dobré, osahal jsem si to, dopadlo to snad dobře,“ přibližuje své dojmy z nejvyššího mužského hokeje u nás. Nyní bojuje o místo v kádru pro mistrovství světa této kategorie. Rád by pomohl českému hokeji v této kategorii vybojovat účast v nejvyšší skupině.

„Byl jsem rád, že mi trenéři dali příležitost v extralize, jsem za to vděčný. Chtěli vidět, jak na tom jsem fyzicky, psychicky, chtěli si mě vyzkoušet. Snad jsem to zvládl,“ věří. „Hlavní rozdíl oproti juniorské extralize je po taktické stránce a silově.“

Přijetí v prvním týmu HC Moeller Pardubice podle něj bylo v pohodě. Určitě jemu a dalším pomohlo, že v něm je více hráčů jemu blízkému věku. „Mladí držíme při sobě,“ usmívá se.

Ve Zlíně zaznamenal první zápas v naší nejvyšší soutěži. Nyní se chystá na mistrovství světa osmnáctek. „Chceme postoupit do elitní skupiny. Bude to velmi obtížné, musíme všechno vyhrát, věřím, že máme dobrý tým, který to udělá,“ hlásí tvořivý útočník.

Čtvrtfinále juniorského play off je úspěch, soudí Robert Kousal

Robert Kousal je hráč ročníku 1990. V právě skončené sezoně byl „prvoročákem“ v juniorech, za které nastoupil už v minulé sezoně v 28 zápasech. „Ještě mohu hrát dva roky v juniorech, bylo by velmi pěkné, kdybych v áčku zůstal, ale kdybych se nechytil, tak mohu hrát za juniory, to je pro mě dobré,“ tvrdí.

Do Pardubic přišel z Vyškova. „Dostal jsem se sem v prvním roce, nyní jsem tu třetí rok. Nad Pardubicemi jsem neváhal, byli jsme domluveni s agentem. Angažmá tady beru jako posun v kariéře,“ prohlašuje pardubický forvard.

Robert Kousal si poprvé v extralize zahrál ve Zlíně.

Uplynulý ročník juniorské extraligy dokončoval coby kapitán juniorského týmu Pardubic. Východočeši dokončili sezonu na pátém místě po základní části. V osmifinále přešli přes Olomouc, o patro výše jim „stopku“ vystavila pražská Sparta.

„Sezonu bych hodnotil kladně, skončili jsme pátí, což je dobrý výsledek oproti dřívějším umístěním juniorů. To, že jsme se dostali do čtvrtfinále play off je dobré,“ myslí si. „Odešli nám ‚třetiročáci‘, určitě by nám pomohli, ale na to, jak jsme měli mladé mužstvo, si myslím, že jsme odehráli dobrý výsledek.“

Robert Kousal: Sparta ve čtvrtfinále byla lepší

Přes pozitivní ohlédnutí za uplynulou sezonu jej mrzí, že Pardubice se neprobojovaly do bezprostředních bojů o medaile. „Chtěli jsme jít co nejdál, ale Sparta byla lepší. Bylo to na tři zápasy, ve třetím jsme si věřili, ale přehráli nás,“ říká Robert Kousal.

Ten si v uplynulé sezoně připsal v týmu pardubické juniorky 49 zápasů, ve kterých nasbíral 42 bodů za 17 gólů a 25 asistencí. To jsou pěkná čísla. Ta ale kazí počet trestných minut, kterých nastřádal 118. „Dostal jsem čtyři desítky, snažím se dohrávat souboje, hrát tvrdě, asi to z toho vyplývá. U pana trenéra Šejby jsem s tím měl problémy, u pana Rohlíka ne tolik. Měl bych si na to dávat pozor,“ uzavírá Robert Kousal.