12.03.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Tomáš Bláha držel juniorům palce, nyní bojuje o místo v „áčku“

PARDUBICE — Patří k těm, kteří nyní hrají doslova o svou kariéru. Devatenáctiletý útočník HC Moeller Pardubice Tomáš Bláha začal tuto sezonu v pardubické juniorce coby kapitán. Postupně ale přicházely pozvánky do A týmu, za který v základní části O2 extraligy odehrál čtrnáct zápasů. Podobně jako jiní mladí hokejisté, dostává více šancí ve skupině o konečné 11.–14. místo. A pokud se chce v Pardubicích uchytit, musí takovou příležitost, která se nemusí opakovat, chytit pořádně za pačesy. „Chci bojovat a dostat se do základu. Udělám pro to všechno,“ hlásá Tomáš Bláha.

Fyzicky dobře vybavený hráč začal s hokejem ve Žďáru nad Sázavou. V mládežnickém věku ale měl více možností, kde bude pokračovat v kariéře s dřevěným nářadím a gumovým toušem. „Už v dorostu byla možnost jít do Znojma, kde byla šance se chytit. Pak se ozvali ze Sparty, kam jsem hned druhý den jel,“ popisuje svůj hokejový příběh.

„Na Spartě mi volal pan Martinec, že se na mě byl dívat, jestli bych to nechtěl zkusit v Pardubicích, tak jsem neváhal a jsem tady. Na Spartě jsem chtěl se snažit chytit, ale zavolaly Pardubice. A rozhodl jsem se pro ně. Je to blíže domů, klub je stejný jako Sparta. Já jsem radši v Pardubicích,“ pokračuje Tomáš Bláha.

V juniorech HC Pardubice nastoupil i do této sezony, Východočeši měli silný tým, který byl harmonicky složen z hráčů ročníku 1988 až 1990. Také se to odrazilo na slibném postavení v tabulce, kde Pardubice dlouhou dobu okupovaly její přední příčky.

Na začátku sezony odehrál Tomáš Bláha několik přípravných zápasů za A tým HC Moeller Pardubice.

Základní část dokončil juniorský celek Pardubic na pátém místě, což je ve čtyřiadvacetičlenné extralize úspěch. Pardubice přešly v osmifinále přes Olomouc, ve čtvrtfinále nestačily na pražskou Spartu. „Zlom byl v tom, že někteří kluci odešli do Hradce Králové, jiní zase nakoukli občas do áčka. To bylo všechno rozhozené. Kdybychom zůstali, tak bychom třeba došli dál. Kluci bojovali, myslím, že čtvrtfinále je úspěch,“ ohlíží se za uplynulým ročníkem.

Pardubice poslaly hráče dorazového ročníku 1988 na zkušenou do soutěže dospělých. Tomáš Bláha kromě startů za A tým HC Moeller Pardubice nastoupil ke třem utkáním za prvoligový Šumperk. Po tomto transferu pod Jeseníky už nemohl legislativně zpět hrát za juniory Pardubic. Právě fakt, že mnoho hráčů v juniorském věku dostalo šance v dospělých soutěžích, je dalším úspěchem mládežnického hokeje v Pardubicích.

„Můj start by byl neoprávněný, tak to zkrátka bylo postavené,“ říká. „Bylo těžké se dívat na závěrečné zápasy jen z tribuny, chtěl jsem klukům pomoci, ale nešlo to. Jsem rád, že přešli přes Olomouc a došli do čtvrtfinále, kde bojovali se staršími kluky ze Sparty.“

Hrajeme o místa pro příští sezonu, uvědomuje si Tomáš Bláha

Odchovanec sázavskožďárenského hokeje nemá problém s adaptací mezi herními styly „áčka“ a juniorů. „Pan Šejba praktikoval v juniorce systém, který fungoval. Pak odešel do A týmu, kde to přenesl, co jsme hráli. Hráli jsme stále totéž v áčku a juniorce. Za pana Říhy se hrálo něco jiného. Nemáme s tím tedy problém,“ tvrdí.

Tomáš Bláha je důrazným útočníkem, jehož silnou stránkou, kterou prodával v juniorech, je zavezení kotouče přes celé kluziště do útočné třetiny. „Nedovolil bych si v extralize dospělých vzít takhle puk a projet celé hřiště. To bych dorazil k půlce a hned by jel soupeř do nebezpečného brejku. Časem třeba zkušenosti budou a pak si to mohu eventuálně dovolit,“ usmívá se.

Tomáš Bláha v jednom ze svých extraligových startů v této sezoně: zápas s HC Geus Okna Kladno.

„V dospělém hokeji je třeba více zkušeností, je celkově rychlejší včetně přihrávek. Musí se více ohlížet kolem sebe, v juniorce je více prostoru, tady tolik ne. Není na nic čas,“ hledá rozdíly mezi oběma nejvyššími soutěžemi. „My mladí musíme jezdit, napadat, chodit si pro fauly a nic nevymýšlet. Je to velký rozdíl oproti juniorům. Hlavně v rychlosti a osobních soubojích.“

V současné době dostává příležitosti v A týmu HC Moeller Pardubice. A sám přiznává, že bojuje o angažmá. „Hrajeme o místa v týmu na příští sezonu. Musíme makat a hrát to, co trenéři po nás chtějí. Když to půjde, tak je tu šance se chytit na příští sezonu,“ má jasno.

Trenéři skládají útoky mladých hráčů, které mají k dispozici, všelijak. Někdy je vypustí na extraligová kolbiště pospolu, jindy zase jimi doplní útoky zkušenějších borců. „Většinou hrajeme mladí spolu, jeden zápas jsme hráli takto rozhozeni. Byl jsem nervózní, starší kluci mi radili, co mám dělat, a pomáhali nám. My mladí nemáme tolik zkušeností, jsme vyplašení. Se staršími jsme si jistější,“ dodává Tomáš Bláha.