05.03.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Pardubice teď hrají o čest. Chceme vyhrávat, tvrdí Jaroslav Koma

PARDUBICE — Dva odehrané zápasy – dva kanadské body. Takovou bilancí si po dvou zápasech skupiny o konečné 11.–14. místo může pochlubit pardubický obránce Jaroslav Koma. V prvním utkání nadstavby vstřelil úvodní gól proti Zlínu, ve včerejším utkání zaznamenal přihrávku, když Zdeněk Ondřej v závěru utkání dorážel jeho tvrdou střelu. V soutěži, kde Moeller hraje o svou čest a co nejlepší umístění mezi čtyřmi týmy, které nepostoupily do play off, chce tvořivý bek hlavně potěšit pardubické fanoušky. „Chci hrát naplno, aby lidi měli z hokeje radost,“ prohlásil třiadvacetiletý obránce HC Moeller Pardubice.

Jaroslav Koma je prvním pardubickým střelcem této soutěže. Jeho úvodní branka utkání se Zlínem přitom byla velkým riskem: pardubická pětapadesátka si najela až do předbrankového prostoru, kam dostala příhru od Tomáše Blažka. Obránce Koma dokázal umístit kotouč za záda Radovana Biegla.

„Z minulé sezony jsem měl signál s Honzou Čalounem, že po vítězném buly on vytáhl hráče a já nabruslil před bránu. Tehdy mě mrzelo, že jsem tuto šanci nevyužil, měl jsem ji proti Romanovi Málkovi, ale uteklo mi to. Moc se tam nepouštím, není to dobré za stavu 0:0. Já si nemohu jen tak chodit takhle dopředu,“ popisoval tuto situaci pardubický bek. „Jsem rád, že to tam spadlo, protože chci hrát co nejlíp, těšit lidi a přesvědčit trenéry, že na extraligu fakt mám.“

„Čekal jsem na správnou chvíli, nechtěl jsem riskovat. V tomto případě se ale hodně otevřel prostor, nepochopil jsem hru soupeře, že byli v pěti vytáhnutí na naše vrchu a mantinelu. Klobouk dolů před Tomášem Blažkem, ten to nahrál excelentně, já dal jen hokejku na led a padlo to. I Radovan se tam zvláštně hodil, možná čekal, že to půjde na lapačku. Šlo to dolů k tyčce,“ byl rád Jaroslav Koma.

Jaroslav Koma si najel před bránu a vsítil první gól Pardubic ve skupině o umístění.

Při této akci nestihl podle svých slov nějak přemýšlet, co s pukem provede. „Dal jsem to po zemi, nastavil jsem hokejku. Radek Biegl, když jsem pravák, si asi myslel, že to budu dávat nahoru, poslal jsem to naopak křížem. To jsou rady starších hráčů. Peter Pucher mi často říká, když si sjíždím před bránu, ať to dám mezi nohy, nebo na dřevěnou nohu pod vyrážečku. Dal jsem to tam, jsem rád,“ řekl odchovanec prešovského hokeje.

Že se prosadil, jej samozřejmě těší. Celkově ze sezony má Jaroslav Koma opačné pocity… Nehraje před plnými stadiony o titul, ale o několik pater níže… „Hrajeme o svou čest. Pardubice nemají malé zázemí i divácké a kdybychom zklamali i v této soutěži, tak by to pro mě osobně bylo velmi špatné. Mám rád lidi, kteří chodí na stadion a kdyby přestali chodit, tak by to nejen pro nás ale celé město nebylo dobré,“ řekl.

„Byli bychom rádi, kdybychom hráli play off před plným stadionem. Jenže sezona dopadla, jak dopadla a hrajeme o svou čest. Nechci zklamat nikoho, kdo přijde. A vůbec se nedivím těm, co nepřijdou, protože hrajeme o udržení. Chci hrát naplno, aby lidi měli z hokeje radost. Vím ale, že tento rok nebyl dobrý. Po loňsku je to pro nás i celý pardubický hokej zklamání,“ pokračoval Jaroslav Koma.

Jaroslav Koma: Sami si můžeme za to, kolik lidí chodí na hokej

Přestože na první zápas nadstavby byla ČEZ Arena z více než poloviny prázdná, byl pardubický bek mile překvapen více než čtyřtisícovou návštěvou. Jak by také ne, když na druhý zápas Pardubic přišla do Vítkovic tisícovka fanoušků…

„Pardubice miluji kvůli lidem, co tu jsou. Kdybychom byli kdekoliv jinde, tak by nepřišlo na hokej zdaleka tolik jako na první zápas play out. To je mi zcela jasné,“ připomněl Jaroslav Koma.

„Sami si můžeme za to, kolik lidí chodí na hokej. Přál bych si, aby ti největší ‚nepřejníci‘ byli den v kabině, stačí na hodinu, a viděl by, co se dělo, že chcete vyhrát za každou cenu a ono to prostě nejde. Asi jsme chtěli až tolik, že to nešlo a nešlo. Furt jsme hledali, proč to nejde. Prostě to nikdo neměl lehké. Ale nechci mluvit o nějakém psychickém tlaku a tak dále, to rozhodně ne,“ rozhovořil se.

Jaroslav Koma (vzadu) v utkání s Vítkovicemi.

Však také po prvním zápase skupiny o 11.–14. místo nebylo v kabině Pardubic tak veselo jako po jiných výhrách. „Na začátku bylo v kabině tišeji oproti posledním zápasům základní části, ale potom jsme si zakřičeli a šli na děkovačku. Byli jsme zvědavi, zda tam někdo bude. A byli. A za to jsme rádi a děkujeme jim. Všem, kdo přišli, klobouk dolů před nimi,“ řekl směrem k obecenstvu.

„Pro mě ani tato soutěž není bezstarostná, já cítím zodpovědnost vůči klubu. Priorita je hrát co nejlépe. Není nikdo v kabině, kdo by přišel řekl, že si dáme po zápase nohy na stůl a vše bude v pohodě. Všichni chceme vyhrávat,“ dodal Jaroslav Koma.