20.1.2008
Vladimír Gregor

Třinec na kolenou. Vůle lazaretu zařídila fantastický obrat!

PARDUBICE — Na takový zápas se jen tak nezapomene! Pardubickou kabinu před dnešním zápasem navštívil vir, který klátil jednoho borce za druhým. Ale oslabená pardubická eskadra se vzepřela dnes večer nejen jemu, ale i dvougólovému vedení Třince po první třetině. Nevídaná třetí třetina začala za stavu 0:2, čtyřmi brankami však Moeller dovedl nesmírně důležitý zápas ke třem bodům. Martina Vojtka překonali Michal Šeda, útočník Jan Kolář, Radovan Somík a Jiří Cetkovský. Hodně dlouho se v aréně toto vítězství v bezprostředním boji o předkolo play off slavilo!

O2 extraliga, 43. kolo, neděle 20.1.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

4:2
0:2, 0:0, 4:0
Branky a nahrávky: 43:00 Šeda (Snopek), 49:09 Kolář I (Koukal), 51:04 Tvrdík (Kolář I), 56:27 Cetkovský (Somík) – 4:15 Korhoň (Barinka), 15:29 Barinka (Polanský). Rozhodčí: Turčan – Bláha, Šátava. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:0. Diváci: 9105. Střely na branku: 46:30. Průběh utkání: 0:2, 4:2.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, M. Šeda, J. Nakládal, Linhart, Posmyk, Kolář II, Havíř – Sýkora, Tvrdík, Rákos – Cetkovský, Pucher, Somík – Kolář I, Koukal, Semorád – Koma. Trenéři: Jiří Šejba a Ladislav Lubina.
Oceláři Třinec: Vojtek – Sekeráš, Výtisk, Seman, Malec, Anderson, Pácal, Kundrátek – Tomík, Štefanka, Moravec – Barinka, Peterek, Korhoň – Kolusz, Polanský, Steber – Hrňa, Hampl, Pavelek. Trenéři: Břetislav Kopřiva a Jiří Juřík.

Komentář

On line přenos Zápis o utkání Referát ČTK

Oceláři trestali každé zaváhání

První nepříjemnost potkala domácí celek ještě před zahájením vlastního utkání. Klíčový centr první formace Tomáš Rolinek bezprostředně po rozbruslení odstoupil a jeho místo musel zaujmout Daniel Rákos. Jakoby to poznamenalo i dění na ledě. Hned po minutě hry domácí beci nepokryli rozjetého Barinku, jehož ránu z pravého kruhu musel řešit pohotovým rozklekem Ján Lašák.

Další hrubici Moelleru už Oceláři trestali. Linhart na červené čáře minelou poslal do úniku dva na nikoho Barinku s Korhoněm a bývalý pardubický hráč neměl se zakončením do prázdné branky sebemenší potíže – 0:1.

Pardubice měly možnost vyrovnat po faulu Pácala, nakonec ale mohly být domácí rádi, že neinkasovali podruhé. Peterkovu mravenčí práci málem zhodnotil zcela volný Tomík.

Lépe se Moelleru vedlo paradoxně při následném vlastním oslabení, kdy po chybě Ocelářů zakončoval Somík zblízka do tyče! Hosté spolehlivě bránili vstup do své třetiny, neujala se ani efektní stahovačka Sýkory, byť s nepotrestanou sekyrou třineckého hráče. Na sklonku čtrnácté minuty vykázal sudí Turčan ze hřiště po vzájemné pošťuchované Komu s Tomíkem a herní varianta čtyři na čtyři svědčila více hostům.

Pácalova střela po kombinaci s Peterkem se ještě neujala, chvíli na to ale odrazil Polanský puk o tyč zpoza branky a ten se šťastně dokutálel přímo na hůl volného Barinky – 0:2.

Moeller nesložil zbraně a usiloval o rychlé snížení. Pucher se efektními kličkami uvolnil do šance, ale kotouč mu v poslední chvíli odstřelil na zemi ležící Výtisk. Stejný hráč spolu se Sýkorou vytvořil úderný pár v další situaci ve čtyřech na obou stranách, jenže domácí beci nebyli schopni efektivně těžit z práce svých forvardů. Závěr třetiny byl nervózní hlavně ze strany Třince, kde si zejména hráč Štefanka neslušnými gesty směrem k sudím koledoval o nějaký vyšší trest.

Vojtek zamkl svou svatyni a pochytal všech 19 střel

Oceláři odstartovali druhou část znovu náporem. Dělovkou ze střední třetiny počastoval pardubického gólmana Sekeráš, mnohem nebezpečněji chvíli nato zakončoval zblízka Barinka. Domácí se pokusili o odpověď dlouhou přihrávkou na Tvrdíka, který sice přihrávku hezky zpracoval, ale zpětnou kličkou proti křižujícímu obránci ztratil rychlost a tím i možnost důrazného zakončení.

Moeller měl další šanci po faulu Peterka vysokou holí, jenže krom průniku Puchera nepředvedl téměř nic. Kýžené snížení málem přinesl pobyt formace pardubických mladíků. Rákos si vytáhl kotouč z klubka hráčů před Vojtkem a posunul jej na zcela volného Semoráda. Jeho střelu Vojtek se štěstím ztlumil, navíc dokázal neuvěřitelně zasáhnout i proti dorážce volně ležícího puku z brankové čáry!

Pardubice v těchto fázích ožily a výsledkem byla další „loženka“ Somíka, jemuž parádně nabil zpoza branky Pucher. Ke smůle Moelleru šla Somíkova rána vysoko nad břevno. Domácí pak bez potíží přestali oslabení a znovu zahrozili. Kolář zůstal po kombinaci se Semorádem sám před Vojtkem, udělal mu i kličku, poté ale faulován nemohl důrazně zakončit. Zákrok zůstal nepotrestán, na druhé straně se pískalo po tvrdém, leč férovém souboji Cetkovského se Sekerášem u mantinelu.

Třinecká přesilovka nepřinesla nic nového. Soupeř se nikam nehnal a spíše kontroloval rychlé hráče Pardubic jedním bekem staženým až na červenou čáru. Moeller v plném počtu hned zahrozil. Přečíslení tři na dva zakončil tvrdou ranou Somík bohužel pro domácí zase jen do tyče.

Diváci vzápětí přestali mít trpělivost s hlavním Turčanem, který se prezentoval další minelou, kdy po jasném napadení pardubického hráče vylučoval na obou stranách. Však se taky na jeho hlavu snesla vlna ostré kritiky domácích ochozů. Druhou třetinu zakončila zblokovaná rána ne úplně zdravého Sýkory a oddychl si hlavně Vojtek, jenž pochytal 19 střel Pardubic.

Oslabené Pardubice zápas senzačně otočily

Do třetí třetiny nastoupil domácí celek už i bez Petra Sýkory, kterému postupující vir nedovolilo dále pokračovat. Na domácí lavičce tak zůstalo bez náhradního gólmana pouze 15 hráčů! Třinec mohl hned zvýšit, do puku se opřel Tomík a ten zazvonil o oblouk branky. Pardubice se dočkaly vyloučení soupeře po velmi nevybíravém zákroku Hrni na Rákose a konečně se dočkaly branky. Tvrdík ještě zblízka nedal, Snopkovu ránu od modré ale přesně tečoval Šeda a bylo to 1:2.

Branka Moeller povzbudila ještě k větší útočné aktivitě a po další teči Koukala vykopával kotouč na poslední chvíli Vojtek špičkou brusle. Třinci přestaly procházet fauly, Moravcovo podražení unikajícího Komy dovolilo domácím znovu přidat v útočné fázi a hosté bránili jen s vypětím všech sil.

Zasloužené vyrovnání přišlo až po návratu Moravce. Kolář napřáhl pro něj netypicky ke golfáku těsně za modrou a ten proletěl Vojtkovi do sítě přesně mezi vyrážečkou a betonem – 2:2.

Gólman Třince si zřejmě všechno štěstí vybral v prvních dvou třetinách, neboť to se k němu jednoznačně obrátilo zády. Hned při dalším pobytu řady Tvrdík – Koukal – Kolář prve jmenovaný nastřelil kotouč téměř z nulového úhlu na Vojtka a tomu k radosti domácího publika propadl kotouč mezi betony do branky – 3:2.

Zaskočený Třinec byl najednou bez bodu, navíc propadal i v osobních soubojích, což dokumentoval například přímý střet Štefanky s Rákosem, po němž se třinecký útočník dlouze sbíral z ledu.

Role se v závěrečné pětiminutovce obrátily a Moeller se stáhl více do obrany. Oceláři se snažili natlačit před Lašáka, ale trošku zapomněli bránit. Somík šel důrazně za nastřeleným pukem, zpoza branky našel Cetkovského a ten zblízka perfektně zakončil – 4:2.

Třinecký zmar pak nejlépe dokumentoval zbytečný zákrok Štefanky na Rákose. V přesilovce byli domácí blízko další brance, ale ležící Vojtek fantasticky vyškrábl Kolářovu ránu nad horní tyč. V samém závěru hrál Třinec ještě chvíli s výhodou dvou mužů v poli, když byl vyloučen Pucher a branka hostů zůstala prázdná. Krátká přesilovka už ale nemohla na konečné výhře Pardubic změnit vůbec nic.

Pardubice sehrály famózní zápas. Dokázaly se vzepřít nejen třineckému vedení, ale hlavně viróze, která obklíčila kabinu Moelleru. Někteří hráči, ač chtěli, nemohli vzhledem k nemoci nastoupit, jiní dohrávali s obrovským sebezapřením. Proto je konečný výsledek 4:2 tak výjimečný.

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC Moeller Pardubice): „Pro mne to dneska byl fantastický zážitek, stejné to ale bylo i pro hráče a diváky. Musím smeknout klobouk, který tady nemám, před hráči, že to utkání zvládli takovým způsobem, že víra v dobrý výsledek a vítězství je držela do konce zápasu. V podmínkách, v jakých jsme do utkání nastoupili, a se spoustou věcí, kterou jsme před utkáním řešili, to nebylo lehké. Spousta hráčů byla nemocných a navíc i ti, kteří hráli, nebyli zcela fit. Pro nás je to fantazie a super výsledek.“

Břetislav Kopřiva (HC Oceláři Třinec): „Výsledek utkání je pro nás velká rána, protože jsme utkání rozehráli velmi dobře. Ani ta třetí třetina měla z naší strany dobrý úvod, ale pak přišla první přesilovka domácích, ale věřil jsem,že to dotáhneme i za stavu 2:1. Pak dva laciné góly nás úplně zlomily a utkání jsme dohrávali v útlumu a závěr jsme nezvládli.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC, 27. 8. 2007
PCE - TRI
4:2
4. kolo, 23. 9. 2007
TRI - PCE
2:3sn
17. kolo, 28. 10. 2007
PCE - TRI
4:5
30. kolo, 19. 12. 2007
TRI - PCE
2:6
43. kolo, 20. 1. 2008
PCE - TRI
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 28 2
Obránci G A +/- TM
Michal Šeda 1 0 1 2
Jan Snopek 0 1 2 4
David Havíř 0 0 1 0
Jaroslav Koma 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Marek Posmyk 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Kolář 1 1 2 0
Michal Tvrdík 1 0 2 0
Jiří Cetkovský 1 0 0 4
Petr Koukal 0 1 2 0
Radovan Somík 0 1 0 0
Peter Pucher 0 0 0 2
Jan Semorád 0 0 0 2
Daniel Rákos 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube