30.11.2007
Jiří Lalov, Jan Hrabal

Junioři vyhráli čtvrtý domácí zápas v řadě, porazili Opavu

Pardubická juniorka tentokrát obrala o body na domácím hřišti tým z Opavy. S papírově výrazně slabším soupeřem měla domácí obrana občas hodně práce. Gólman Filip Landsman svými zákroky pokusy hostů vychytal když za svá záda pustil pouze jeden puk, a to v oslabení v čase 34:47 z hole Petra Wolfa. Za Pardubice se prosadil ve 30. minutě Tomáš Kaut v přesilovce pět na tři a ve 49. minutě Lukáš Radil po samostatném úniku. Po dnešním utkání se Pardubice přiblížily vedoucímu Zlínu na rozdíl jediného bodu.

Extraliga juniorů, 1. kolo, pátek 30.11.2007, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Opava

2:1
0:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 29:05 Kaut (Drtina, Semorád), 48:38 Radil – 34:47 Wolf (Herman, Tichý). Rozhodčí: Vampola – Guth, Rittich. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:1. Diváci: 49. Střely na branku: 31:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Dynamo Pardubice: Landsman – Kučera, Drtina, Krejnus, Blažek, Fink, Šnejdr, Poskočil – Radil, Stoklasa, Kousal, Nykl, Kaut, Buchtele, Dobiáš, Jindřich, Semorád, Verner.
Opava: Vašut – Vitásek, Kukla, Plachký, Gulda, Planovský, Tichý, Koryčanský – Tošenovjan, Herman, Šafář, Křesťan, Grofek, Wolf, Chalupa, Blaga, Mlýnek.

Komentář

Úvodní část zápasu přinesla velké množství vyložených šancí, ale paradoxně žádný gól. Jako první měl gól na hokejce Jan Buchtele. Jeho drzí průnik a následnou střelu zastavil až Matoděj Vašut, který vyrazil puk betonem před bránu. Volný touš se povedlo doje Janu Semorádovi, ale gólman byl úspěšný i napodruhé.

Další možnost měla trojice Tomáš Verner, Lukáš Radil a Petr Nykl. Ani jednomu se nepodařilo dostat puk za čáru. Do té doby tápající útok hostů ohrozil Filipa Landsmana až po chybě domácí obrany. Ta nabídla puk přímo do jízdy Bohumilovi Hermanovi. Řítil se sám na gólmana, ale svůj blafák nedokázal dotáhnout do konce a puk mu sjel z hole. Na druhé straně si poradil Matoděj Vašut s dalším přečíslením, reflexivně švihl lapačkou a vyrazil puk mimo tyče.

Zdálo se, že bude první třetina dohrána v klidném tempu. Chvilku před jejím koncem se objevil puk na brankové čáře hostí, ale dříve u něj byl jeden z obránců a puk bezpečně vyhodil z pásma. Než se šlo do šaten, stihl se nechat vyloučit Michal Tošenovjan a Pardubice dostaly trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Závěr třetiny a začátek druhé části se hrál vy čtyřech hráčích na obou stranách.

Do druhé třetiny nastoupily oba týmy jak vyměněný. Předtím velmi aktivní domácí přestali bruslit a do té doby spíše bránící Opava neváhala vrhnout vše do útoku. V čase 23:31 se hostům povedlo dostat kotouč mezi tyče. Gól nemohl být uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti a posunutou bránu. Přesto byly nadále Pardubice pod velkým tlakem a Opava ostřelovala bránu. Filip Landsman všechny pokusy pochytal.

O svou obrovskou šanci dostat se do vedení se hosté připravili sami svou nedisciplinovanou hrou. Ve 28 minutě byl vyloučen byl na trestnou lavici vykázán Petr Wolf za hákování. O pár vteřin později ho následoval Jan Plachký za stejný prohřešek a Pardubicím se naskytla dlouhá přesilovka pět na tři. V čase 29:05 se povedlo domácím ji využít. Uzdravený Jan Semorád nahrál Marku Drtinovi. Ten prodloužil na Tomáše Kauta, ten střelou z úhlu vyslal puk od tyče do brány a dostal Pardubice do vedení – 1:0.

Po několika málo sekundách byl na trestné lavici další hráč Opavy a pět na tři se hrálo další půl minuty. To už si hostující obránci dali velký pozor a puky raději bezpečně vyhazovali co nejdál od brány. V čase 34:47 se v přesilovce po faulu Patrika Finka střelecky zapsal Petr Wolf, kterému nahráli Bohumil Herman a Josef Tichý – 1:1. To byla poslední větší šance ve druhé části.

Závěrečná třetina přinesla nepříliš pohledný souboj na od obou týmů. Velká část hry se odehrávala ve středním pásmu a hodně puků končilo na zakázaném uvolnění. V čase 48:38 se po individuální akci prosadil blafákem Lukáš Radil a poslal Pardubice opět do jednobrankového vedení – 2:1.

Pardubické hráče gól povzbudil a začali se znova dostávat do tempa. V 54. minutě ujeli obraně hráči Richard Blaga a Michal Mlýnek. Jejich střelecké pokusy byly zlikvidovány výborně chytajícím Filipem Landsmanem.

Do konce zápasu zbývaly necelé tři minuty a na trestnou lavici odkráčel Marek Drtina za hrubost. Pardubičtí obránci s vypětím všech sil vedení ubránili a Pardubice se tak přiblížily první příčce v tabulce. Pokud by zítra Pardubice vyhrály nad Olomoucí a Zlín zaváhal s Plzní, dostaly by se na průběžné první místo.