29.11.2007
Jan Hrabal, Petr Novák, foto Vladimír Škorpík

Vladimír Martinec chválil pracovitost, litoval však branky na 2:2

Sice prohráli, ale přesto se nemuseli za svůj výkon stydět. Hokejisté HC Moeller Pardubice v předvčerejším utkání v Plzni, odkud Východočeši příliš body nevozí, remizovali po základní hrací době 2:2, nakonec podlehli rozjetému soupeři v prodloužení. Hostující celek ale byl nejblíže k tříbodovému vítězství v této sezoně – chybělo k němu 126 vteřin. „V závěru nám chybělo trochu štěstí. Soupeř vyrovnal po chybě v obranném pásmu. To byla škoda, měli jsme na to, abychom vyhráli,“ zhodnotil úterní zápas dočasný hlavní trenér Vladimír Martinec. Ten vedl A tým spolu s manažerem Zbyňkem Kusým.

Prozatímní trenérská dvojice si každopádně představovala zcela jiný start do zápasu. Kdyby to bylo po dvou minutách 2:0, tak by se nikdo nedivil. „Začátek první a druhé třetiny jsme neměli dobrý, dostali jsme se hned na počátku utkání v prvním střídání pod tlak,“ přiznal Vladimír Martinec.

Pardubičtí se v 7. minutě zásluhou obratné teče Tomáše Rolinka, který změnil směr střely Jana Snopka, dostaly do vedení. A to udržely do konce úvodního dějství. Plzeňané sice měli častěji kotouč na svých holích, ale Pardubicím tentokrát fungovala obrana v čele s Jánem Lašákem. Přesto se plzeňská ČEZ Aréna dočkala vyrovnání – hned na počátku druhé třetiny…

Východočeši ale v závěru druhé třetiny opět strhli vedení na svou stranu. Miroslav Hlinka mazácky proměnil přesilovku pět na tři. Tak dlouho míchal v kruhu s pukem, až obalamutil Romana Málka, který místo střely čekal přihrávku do předbrankového prostoru. Pardubický kapitán si pak rychle najel do palebné pozice a trefil prostor mezi třemi tyčemi – 1:2.

Jistý Ján Lašák vedl pardubickou obranu.

Domácí sice svého soupeře přestříleli, Pardubičtí ale hráli ze zajištěné obrany a vyráželi k nadějným brejkům. Některé akce Západočechů byly velice nebezpečné. Hosté ale mohli rozhodnout. Ve druhé třetině promarnil obrovskou šanci Michal Tvrdík po bravurní přihrávce Petera Puchera.

Ve třetím dějství trefil volej Petra Sýkory tyč! A nebo David Havíř si parádně najel mezi kruhy a byl sám před Romanem Málkem. Skóre 1:2 z pohledu domácích ale stále svítilo na kostce nad ladem. Až do času 57:54. Michal Důras byl v pardubickém brankovišti nejaktivnější a propasíroval kotouč zpod brankáře Lašáka do sítě.

Devadesát pět procent kluků je v jádru velice dobrých, myslí si Vladimír Martinec

„Kluci viděli, že se dá pracovat a hrát s každým, i když jsou pod velkým tlakem, protože v tabulce patří úplně někam jinam, než kde jsou. K výhře v Plzni stačilo skutečně málo, pro psychiku by jim to určitě prospělo,“ litoval tohoto momentu, který poslal nadějně rozehranou partii do prodloužení.

V něm měl Moeller přesilovku. Tu nevyužil. Naopak Plzeňané svou výhodu proměnili – ostrá rána Václava Benáka byla gólová. V tomto momentu ale hráli domácí v pěti. To po celé utkání nepřesní rozhodčí nepostřehli. Muži v pruhovaném předvedli několik přehmatů po celý zápas.

Například v 56. minutě vyvážel při přesilovce pět na tři kotouč David Havíř. Byl seknut a hákován plzeňským forvardem, rozhodčí Hradil zapískal. K překvapení i některých plzeňských fanoušků vykázal pouze pardubického beka za nafilmovaný pád…

Přestože Pardubice podruhé v řadě prohrály v prodloužení, jejich výkon oproti nedělní blamáži s Ústím nad Labem byl zcela odlišný. „To se nedá srovnávat,“ přiznal Vladimír Martinec.

Zkušený trenér vedl pardubické hokejisty společně s generálním manažerem klubu Zbyňkem Kusým.

„Je to samozřejmě o kvalitě a síle soupeře. Ústí tady nemělo co ztratit, přijeli a hráli. Kdyby prohráli, nikdo by se na ně nezlobil a nic by jim neřekl. Ale jim se povedlo vyhrát. To je škoda pro Pardubice, protože každý bod navíc by byl dobrý,“ pronesl protřelý kouč.

Ten vedl svůj tým v předvčerejším zápase po jednom tréninku a rozbruslení. I tak ale si dokázal udělat obrázek o mančaftu. „Devadesát pět procent kluků je v jádru velice dobrých, ti chtějí hrát a udělat maximum pro mužstvo. Alespoň takový dojem to na mě dělalo,“ prohlásil.

O co zbývajících pět procent? „To si každý fanoušek musí vybrat sám…“ lišácky bleskově reagoval.

Včera měli hokejisté HC Moeller Pardubice dobrovolný trénink. „Bylo to spíše pro ty, kteří tolik nehráli, čtvrtá lajna plus zranění hráčiá, kteří se po úrazech budou vracet,“ podotkl Vladimír Martinec.

„Dnes mám normálně trénink a uvidíme, co bude dál. Nebudeme předbíhat. Je možné, že někdo už bude v pátek nový na střídačce, ale o tom je zatím předčasné mluvit. Já se připravím na trénink, podívám se na video a co bude dál, necháme osudu,“ uzavřel trenér, který dovedl Pardubice k mistrovským titulům v letech 1989 a 2005.