26.09.2007
Petr Novák, Jan Hrabal

Pardubice chtějí ve čtvrtek v Litvínově bodovat, mač přenáší ČT 2

Bude to první příležitost, jak většina fanoušků pardubického hokeje bude moci zhlédnout utkání svých miláčků. V předehrávce 6. kola O2 extraligy ledního hokeje ve čtvrtek zajíždí HC Moeller Pardubice na litvínovský stadion Ivana Hlinky. Zápas, který bude přenášet v rámci pořadu Buly program ČT 2, začíná v 17.30 hodin. „Chceme eliminovat jejich útočný styl naší taktikou, aby neútočili a nezatlačili nás tolik,“ řekl asistent trenéra HC Moeller Pardubice Pavel Rohlík. Zatímco Litvínov včera prohrál ve Zlíně 3:6, Východočeši si mohli užít kratšího zápasového volna, zápas se Spartou dohrávají příští týden v úterý.

Otázky před zápasem
  • Naváže Moeller na bodový zisk z Třince?
  • Uvidíme spíše útočný zápas?
  • Vrátí se Petr Sýkora do pardubické sestavy gólově?
  • Dorazí na Zimní stadion Ivana Hlinky alespoň 3000 diváků?

Libor Pivko
„Od začátku zápasu se snažíme hrát naplno. Bohužel se nám nepovedlo dotáhnout dvougólové vedení do vítězného konce v základní hrací době. Venku je těžké hrát, rozhodčí jsou pod tlakem ze strany domácích, fanoušci začnou křičet, když někdo spadne. Nechceme se vymlouvat, je to ale těžké. Z oslabení dostáváme mnoho gólů.

Věděli jsme, že jedenáctizápasová šňůra bude náročná a musíme se k tomu postavit čelem. Musíme táhnout za jeden provaz, makat a bojovat. Nic jiného, než dřít, nám nezbývá.

Jsme profesionálové, musíme to vzít, jak to je a urvat z venku co nejvíce bodů. Hrajeme prostě venku a musíme bránit a bojovat. Prostě hrát antihokej a vyhazovat puky.

Pardubice ale vždy hrály útočný hokej, situace je ovšem taková, jaká je a my se s tím musíme poprat.

Všechna mužstva doma se snaží vyhrát, ukazují to i výsledky v extralize. Litvínov je výborný mančaft a my se musíme pokusit nějaký bodík urvat.“

——› Libor Pivko
HC Moeller se sice krčí na posledním místě aktuální tabulky, ale na bodovém kontě již nestraší ošklivá nula. V neděli vyválčili Východočeši dva body v Třinci díky vítězství na samostatné nájezdy. „K odrazu hlavně v psychice nám vítězství v Třinci přijde vhod. Kdybychom toto utkání nedovedli do vítězného konce, tak by to bylo už hodně špatné. Jsme rádi, že jsme se odrazili. Snad to potvrdíme i v dalších utkáních a pomůže nám to hlavně psychicky,“ pověděl Pavel Rohlík.

„Postupně by sebevědomí šlo dolů, ale víme, že jedenáct zápasů venku je velice těžkých, moc nemůžeme koukat na tabulku. Úspěšnost venku na začátku sezony je trošku menší, všichni jsou zdraví a nabuzení. Je to moc těžké. Chceme jít zápas od zápasu a častěji získávat body,“ pokračoval pardubický asistent.

Moeller ve všech svých zápasech vedl. Nikdy ale nedokázal slibně rozehraný duel dotáhnout do plného bodového zisku. „Nastoupili jsme velice koncentrovaně, první třetiny byly výborné, ale pak jsme nedodržovali taktiku, ztratili koncentraci a na to jsme dojeli,“ řekl.

„Na to jsme hráče upozorňovali a doufáme, že se v tom zlepšíme. Musíme udržet koncentraci po celých šedesát minut, i za cenu udržet výsledek 1:0. Mužstvo je na to dost zkušené,“ doplnil jedním dechem.

V úterý Pardubičtí, byť se hrálo páté kolo, odpočívali. Utkání se Spartou Praha dohrají 2. října. Podle trenéra Rohlíka přišla tato krátká pauza mužstvu docela vhod. „Měli jsme zraněného Petra Sýkoru, aspoň se dá dohromady a on nám hodně pomůže. Pilovali jsme některé taktické věci, takže věřím, že by nám to mohlo prospět, i když nevím úplně, co s námi krátká přestávka udělá,“ podotkl.

Do zítřejšího utkání tak Moeller může počítat s Petrem Sýkorou, který ve třech odehraných zápasech nastřílel čtyři branky. Připraveni budou i útočníci Tomáš Blažek, jediný pardubický hráč s aktivním hodnocením +/−, a Petr Koukal, kteří nedohráli nedělní zápas.

Trenéři ale během krátkého volna nezaháleli. Realizační tým se rozjel po českých stadionech, aby zmapoval nejbližší soupeře v akci. „Musíme se připravit na náročnou sérii v říjnu, kdy neustále hrajeme. Každá krátká přestávka nám pomůže. Byli jsme se podívat ve Zlíně, v Plzni a na Slavii. Víme, jak hrají. Vyjma Litvínova hráli všichni doma, takže máme přehled. Snad se to odrazí na zlepšených výsledcích,“ pronesl Pavel Rohlík.

Nejbližší kapitola extraligové sezony ale má v záhlaví napsáno: HC Litvínov. Čili mužstvo dvou tváří. Doma dokázali Severočeši urvat všechny bod, venku ani jediný. „Včera Litvínov dostal hodně branek ve Zlíně. Hlavně doma se snaží hodně útočit,“ pověděl směrem k soupeři Pavel Rohlík.

Litvínov vždy vyznával ofenzivní hokej. „Už dnes jsme trénovali nějaký systém, který by tam mohl platit. Chceme eliminovat jejich útočný styl naší taktikou, aby neútočili, nezatlačili nás a naopak si myslíme, že nemají tak zkušené obránce, tady bychom rádi zúročili zkušenosti a taktickou vyzrálost,“ zamyslel se Pavel Rohlík.

Konkrétních obrysů zatím ani nenabyla sestava HC Moeller Pardubice, která před televizními kamerami změří síly s náročným soupeřem. Jasné je jen, že bude chytat Alexandr Hylák. „Ján Lašák trénuje na ledě, má tam nějaká cvičení navíc. Jeho návrat do branky ale nechceme uspíšit, nastoupí, až bude připraven na sto procent,“ komentoval.

Naopak je klidně možné, že v Litvínově nastoupí letka mladíků Michal Klejna – Daniel Rákos – Tomáš Zohorna. „Pojedeme se podívat dnes večer do Hradce Králové, třeba zítra nastoupí. Každopádně finální sestavu uděláme zítra,“ řekl Pavel Rohlík.

„Oni v prvních zápasech za Hradec Králové moc příležitostí nedostávali, byli jako čtvrtá pětka. Teď hráli venku, máme informace, že hráli dobře, chodili na přesilovky, oslabení. Od nich očekáváme agresivní hokej, mají za úkol zatlačit na soupeře, získat pásmo a trochu změnit rytmus a dostat jej pod tlak. V přátelských zápasech se to ukázalo,“ doplnil.

Zápasy v minulé sezoně

13. kolo, úterý 10. října 2006:
HC CHEMOPETROL LITVÍNOV – HC MOELLER PARDUBICE 7:3 (3:0, 2:0, 2:3).
Branky a nahrávky:
2:05 Bednařík (Jenáček), 10:26 Branda (Benda), 19:52 Reichel (Kubinčák), 28:51 Prorok (Reichel), 31:22 Jánský (Lukeš), 40:29 Šlégr (Reichel), 44:48 Sklenička (Lukeš) – 47:16 Kolář (Čech), 48:10 Čáslava (Novotný), 57:04 Novotný (Andrašovský). Rozhodčí: Šindler – Pešek, Šátava. Vyloučení: 9:7. Využití: 0:2. Diváci: 4215. Střely na branku: 36:36. Průběh utkání: 7:0, 7:3.
HC Chemopetrol Litvínov: Hübl (5:13–6:43 Altrichter) – Hranáč, Gýna, Punčochář, Šlégr, Poživil, Skuhrovec, Nikolov – Kubinčák, Reichel, Prorok – Benda, Branda, Trávníček – Bednařík, Kopecký, Jenáček – Jánský, Sklenička, Lukeš. Trenéři: Václav Sýkora a Petr Fiala.
HC Moeller Pardubice: Lašák (28:51 Růžička) – Linhart, Havíř, Novotný, Snopek, Čech, Čáslava, Koma, M. Šeda – Sýkora, Rolinek, M. Hlinka – Ondřej, Tvrdík, Andrašovský – Čaloun, Koukal, Kolář – Starý, Pivko. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.

26. kolo, pátek 24. listopadu 2006:
HC MOELLER PARDUBICE – HC CHEMOPETROL LITVÍNOV 5:3 (2:1, 2:1, 1:1).
Branky a nahrávky:
7:21 Čaloun (Koukal), 9:18 Čaloun, 24:09 Sýkora (Snopek), 27:34 Čaloun (Koukal), 58:40 Hlinka (Andrašovský) – 11:20 Kubinčák (Šlégr), 39:59 Lukeš (Jenáček), 41:07 Lukeš (Jánský). Rozhodčí: Šindler – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:8, navíc Benda (Litvínov) 5 minut a trest ve hře. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 9103. Střely na branku: 41:36. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 5:3.
HC Moeller Pardubice: Lašák – Čech, Šeda, Koma, Havíř, Snopek, Linhart od 21. Kolář II, Lesák – Čaloun, Hlinka, Andrašovský – Sýkora, Rolinek, Blažek – Mrázek, Tvrdík, Ondřej – Kolář, Koukal, Starý. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.
HC Chemopetrol Litvínov: Fiala – Hranáč, Šlégr, Gýna, Skuhrovec, Nikolov, Punčochář, Poživil – Kubinčák, Reichel, Prorok – Jenáček, Branda, Benda – Trávníček, Kopecký, Bednařík – Jánský, Sklenička, Lukeš – Černý. Trenéři: Václav Sýkora a Petr Fiala.

39. kolo, 7. listopadu 2006:
HC CHEMOPETROL LITVÍNOV – HC MOELLER PARDUBICE 3:1 (1:0, 1:0, 1:1).
Branky a nahrávky:
8:19 Kopecký (Sklenička), 32:10 Jánský (Trávníček), 48:00 Punčochář (Branda) – 42:45 Ondřej (Čáslava). Rozhodčí: Kubeš – Bláha, Kostka. Vyloučení: 9:9 navíc Reichel (Litvínov) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 4510. Střely na branku: 39:41. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
HC Chemopetrol Litvínov: Altrichter – Hranáč, Šlégr, Punčochář, Gýna, Morava, L. Poživil, Skuhrovec – Kubinčák, Reichel (41. – 50. Černý), Benda – Jenáček, Branda, Prorok – Trávníček, Lukeš, Jánský – Sklenička, Kopecký, Bednařík. Trenéři: Václav Sýkora a Petr Fiala.
HC Moeller Pardubice: Lašák – Píša, Havíř, Snopek, M. Čech, Linhart, Čáslava, Koma, M. Šeda – Rolínek, Pucher, P. Sýkora – Čaloun, Pivko, Andrašovský – Ondřej, M. Hlinka, F. Mrázek – Kolář, Koukal, Blažek. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.

52. kolo, 20. února 2007:
HC MOELLER PARDUBICE – HC CHEMOPETROL LITVÍNOV 4:3 (2:1, 1:1, 1:1).
Branky a nahrávky:
1:42 Sýkora (Čáslava), 8:12 Blažek (Rolinek), 29:32 Čaloun (Pucher), 59:38 Pucher (Blažek) – 7:56 Jánský (Gýna), 38:21 Reichel (Jenáček), 58:36 Jenáček (Kubinčák). Rozhodčí: Rejthar, Husička - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 6:4, navíc Mrázek (Pardubice) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 9065. Střely na branku: 36:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.
HC Moeller Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, M. Čech, Linhart, Šeda – P. Sýkora, Blažek, Rolinek – Hlinka, Pucher, Andrašovský – Mrázek, Koukal, Ondřej – Cetkovský, Starý, Čaloun. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.
HC Chemopetrol Litvínov: Hübl – Šlégr, Hranáč, Punčochář, Skuhrovec, Gýna, L. Poživil – Kubinčák, Reichel, Jenáček – Kopecký, Branda, Prorok – Jánský, Lukeš, Trávníček. Trenéři: Jaroslav Hübl a Petr Rosol.

Aktuálně z litvínovské kabiny

Severočeši chtějí v souboji s vicemistrem potvrdit zatím stoprocentní domácí úspěšnost. Litvínov doma shodnými výsledky 4:2 porazil Znojmo a Třinec. Včera ale prohrál ve Zlíně 3:6.

„V úterý nám zápas ve Zlíně nevyšel, tak jsme si to vyříkali a věříme, že se to zlepší,“ řekl litvínovský trenér Jaroslav Hübl.

V Litvínově ale ví, že Pardubice nejsou v jednoduché situaci a body potřebují jako sůl. „Nemůžeme se koukat na to, s kým hrajeme, chceme vyhrát,“ řekl. Do zápasu ze zdravotních důvodů určitě nenastoupí obránce Lukáš Poživil a útočníci Zbyněk Sklenička s Danielem Brandou.

Otázkou zůstává, zda nastoupí Jiří Šlégr, se kterým hraje v obranné dvojici s Jaroslavem Komou, jenž je v Litvínově na hostování z Pardubic.

Sestavy z minulého kola

J. Hübl ml. – Šlégr, Koma, Hranáč, Vobořil, Skuhrovec, Punčochář – Kubinčák, Reichel, Trávníček – Černý, Benda, Jenáček – Jánský, Lukeš, Machulda – Bahenský, Rindoš, Bednařík.
Hylák – Píša, Linhart, Richter, Havíř, Snopek, M. Šeda, Posmyk, J. Kolář II – Somík, Hlinka, Rolinek – Andrašovský, Pucher, Pivko – Tvrdík, Blažek, Ondřej – Cetkovský, Koukal, Zohorna.

Představení soupeře

HC Chemopetrol LitvínovOficiální název klubu: HC Litvínov a. s.
Adresa: S. K. Neumanna 1598, Litvínov, 436 01

Internetové stránky: www.hokej-litvinov.cz
E-mail: info@hcltv.cz
Telefon, fax: 476 767 211, 476 767 243

Rok založení klubu: 1945
Klubové barvy: žlutá a černá
Kapacita stadionu: 7000 míst (z toho 2000 k sezení)
Mistr ligy: nikdy
V nejvyšší soutěži: od roku 1959
Názvy klubu: 1945 – SK Stalinovy závody Horní Litvínov, 1949 – Sokol Stalinovy závody, 1953 – Jiskra Stalinovy závody, 1962 – CHZ Litvínov, 1990 – HC CHZ Litvínov, 1991 – HC Chemopetrol Litvínov, 2007 – HC Litvínov

Předseda představenstva: Mgr. René Keller
Generální manažer: Mgr. Václav Hořejší

Trenér: Jaroslav Hübl starší
Asistent trenéra: Petr Rosol

Poslední zápasy

Sezona Bilance Skóre Základní části Play off
1999/2000 1 – 0 – 0 – 0 – 3 9:13 0:6 1:2 1:4 7:1              
2000/2001 2 – 0 – 1 – 0 – 1 15:12 1:4 6:4 2:2 p. 6:2              
2001/2002 2 – 0 – 0 – 0 – 2 14:10 4:1 4:5 5:0 1:4              
2002/2003 2 – 1 – 0 – 0 – 1 14:7 1:4 6:1 4:0 3:2 p.              
2003/2004 3 – 0 – 1 – 0 – 0 16:5 6:1 4:0 4:2 2:2              
2004/2005 2 – 1 – 0 – 0 – 0 14:11 0:2 5:3 5:4 p. 4:2              
2005/2006 3 – 0 – 0 – 0 – 1 10:8 5:3 2:1 2:4 1:0              
2006/2007 2 – 0 – 0 – 0 – 2 13:16 3:7 5:3 1:3 4:3              

Okénko do historie

Pardubice – Litvínov Doma Venku CELKEM
Výhry Pardubic 56 36 92
Výhry Litvínova 45 29 74
Nerozhodná utkání Pardubice – Litvínov 8 10 18
CELKEM odehraných utkání     184

Zajímavosti ze vzájemné historie

Zajímavost Hodnota
Nejvyšší výhra Pardubic Pardubice – Litvínov 15:0 (1967/1968)
Nejvyšší výhra Litvínova Litvínov – Pardubice 12:3 (1989/1990)
Nejvyšší remíza Litvínov – Pardubice 5:5 (1967/1968)
  Pardubice – Litvínov 5:5 (1991/1992)
Nejvíce branek v jednom utkání Litvínov – Pardubice 5:12 (1965/1966)
Nejméně branek v jednom utkání Litvínov – Pardubice 0:1 (2005/2006)
„Celkový“ výsledek Pardubice – Litvínov 767:638
„Průměrný“ výsledek Pardubice – Litvínov 4,17:3,47
Průměrný počet gólů na utkání Pardubice – Litvínov 7,64
Poslední zápas Pardubice – Litvínov 4:3 (20. února 2007)