24.09.2007
Jan Hrabal

Dorostenci porazili Zlín a těší se na prémii od trenéra

Velice zajímavé utkání sehráli extraligoví dorostenci HC Pardubice v sobotu v malé hale ČEZ Areny. Po velmi napínavé podívané se jim povedlo porazit RI Okna Zlín 3:2, když vítězný gólový zásah vsítil obránce Ladislav Havlík v čase 59:21. „Poděkoval bych mužstvu za vůli a bojovnost, že se nevzdalo. Vyhráli jsme zaslouženě,“ hodnotil šťastné vítězství pardubických dorostenců asistent trenéra Miloš Říha mladší.

Pardubický dorost v celé sezoně zápasí s nedostatkem hráčů ročníku 1991, kostru mužstva tvoří hráči o rok mladší. Pardubičtí hrají extraligu dorostu s nejmladším mužstvem ze všech 24 týmů, která letos nejvyšší dorosteneckou extraligu hrají. A proto je každé vítězství Pardubic obzvláště cenné. Zvláště proti týmu, který zatím prohrál v základní hrací době pouze jednou.

„Věděli jsme, že Zlín bude těžkým soupeřem. V pátek vyhrál 8:0 v Hradci Králové, to bylo velké varování. Šli jsme do utkání s tím, že musíme hrát zezadu ze zajištěné obrany. Kluci po většinu zápasu dodržovali tuto taktiku,“ spokojeně prohlásil Miloš Říha.

On spolu s Jiřím Fibigerem nevelí souboru, který soupeře přehrává hokejovým uměním. Je mladší, a tak své případné nedostatky musí nahrazovat nesmírnou bojovností a vůlí se poprat o výsledek. A to mladí Východočeši předvedli i předevčírem.

I když dělali chyby… „Soupeř se pak skrze ně dostával snadněji do pásma a my pod tlak. Ve druhé třetině jsme vstřelili dva góly, které nás postavily nahoru,“ pokračoval trenér. „Ve třetím dějství jsme klukům vštěpovali do hlav, že nesmí udělat faul.“

I tak ale Valaši na počátku třetí dvacetiminutovky vyrovnali stav na 2:2. Ten dlouho svítil na ukazateli skóre za brankou až do zlínského vyloučení v samotném závěru zápasu. Ladislav Havlík střelou od modré propálil vše. Hráči na ledě, lavička a fanoušci na tribuně vyskočili minimálně půl metru vysoko jako jeden muž.

„Vůlí a bojovností, za kterou bych celému mužstvu poděkoval, jsme dali vítězný gól a získali dva body navíc, které jsme si rozhodně zasloužili,“ uvedl trenér pardubických dorostenců.

Ti dokázali vyhrát tři ze čtyř domácích zápasů. V malé hale ČEZ Areny nestačili pouze na Třebíč, která vyhrála gólem v čase 59:56. Nyní stálo štěstí při pardubické straně. Venku ale Pardubice ještě nevyhrály…

„Zápasy jsou stejné, i venku hrajeme dobře, ale vždy jsme o gól horší. Scházelo nám štěstíčko v posledních zápasech na cizích kluzištích. To nám naopak nyní pomohlo,“ pousmál se trenér Říha. „V Brně a Olomouci jsme byli jasně lepší, ale o gól jsme prohráli.“

Naopak vítězství o jednu branku slavila v sobotu ČEZ Arena. A mladí hokejisté z něj mohou mít ještě dvojnásobnou radost: „Klukům jsem za výhru slíbil občerstvení, ve Zlíně jsem začínal s hokejem, dlouho jsem tam bydlel, tak jsem vypsal prémii. Hoši vyhráli, tak se mohou těšit!“ smál se Miloš Říha.